Merikontit
Merikontti on monipuolinen ja kestävä tila-aihio
Merikontti on käytännöllinen, ekologinen ja monipuolinen ratkaisu varastointiin, kuljetukseen ja jopa rakennusmateriaaliksi. Merikontit ovat suunniteltu kestämään rankkojakin olosuhteita, ja niiden vankka teräsrakenne takaa pitkäikäisyyden. Merikonttien suosio kasvaa jatkuvasti niiden kestävyyden, modulaarisuuden ja ekologisuuden ansiosta.
Merikontti taipuu monenlaiseen rakentamiseen, ja olemmekin Suomen Varastokontilla erikoistuneet konttien räätälöintiin. Rakennamme merikonttiaihioista juuri asiakkaan tarpeisiin sopivan kokonaisuuden.
Yleisimmät merikonttien koot
Merikonttien yleisimmät kokovaihtoehdot ovat:
20 jalan merikontti (6,06 m x 2,44 m x 2,59 m)
40 jalan merikontti (12,19 m x 2,44 m x 2,59 m)
20 tai 40 jalan High Cube (HC) merikontti (12,19 m x 2,44 m x 2,89 m)
High Cube -kontit ovat korkeampia kuin tavalliset kontit, mikä mahdollistaa suuremman tilavuuden esimerkiksi varastointiin tai rakennuskäyttöön. Merikontteja on saatavilla myös 30’ ja 45’ mittaisina.
Merikonttien luokittelu: uusi, kerran lastattu vai käytetty?
Merikontit voidaan jakaa käytännössä kahteen pääluokkaan niiden kunnon ja käyttöhistorian perusteella:
Kerran lastattu merikontti – uusi kontti, jota on käytetty yhteen rahtikuljetukseen. Kun puhutaan uusista konteista, ne ovat käytännössä yhden merimatkan seilanneita yksilöitä.
Käytetty merikontti – useamman vuoden käytössä ollut kontti, jossa voi olla kulumaa ja lommoa, mutta joka on edelleen täysin toimiva esimerkiksi varastokäyttöön.
Merikonttien kirjainlyhenteet ja mitä ne tarkoittavat?
Merikonteista puhuttaessa usein vastaan tulevat kirjainyhdistelmät kertovat konttien ominaisuuksista ja standardeista:
DC (Dry Cargo) – normaalin korkuinen merikontti.
HC (High Cube) – korkeampi versio tavallisesta kontista, lisäkorkeus DC:hen on noin 30 cm.
PW (Pallet Wide) – normaalia leveämpi kontti, joka on yhteensopiva EUR-lavojen kanssa.
HCPW – normaalia leveämpi ja korkeampi kontti.
OT (Open Top) – avattavalla katolla varustettu kontti. Katto on yleensä pressukatto, mutta saatavilla myös lujalla teräskatolla olevia open topeja.
OS (Open Side) – Merikontti, jossa päätyovien lisäksi koko toinen sivu on avattavissa. Kyljellä on usein joko pressu, liukuovi tai pariovet.
RF (Reefer Container) – lämpötilasäädeltävä kontti, joka sopii kylmä- ja lämpötilasäädeltyjen tuotteiden kuljetukseen.
WWT (Wind & Water Tight) – vesitiiviiksi tarkastettu kontti.
Merikontin rakenne ja käyttömahdollisuudet
Merikontti on valmistettu kestävästä Corten-teräksestä, mikä tekee siitä erittäin säänkestävän. Lattia on tyypillisesti valmistettu kovapuusta tai komposiitista. Konttien ovet ovat vankat ja varustettu tiivisteillä, jotta niitä voidaan käyttää monenlaisissa olosuhteissa. Merikonttien kantavuus on suurempi kuin varastokonttien, joten ne sopivat hienosti painavaankin varastointiin sekä pinottavaksi päällekkäin.
Merikontteja hyödynnetään monipuolisesti:
Kuljetuksessa ja varastoinnissa
Työtiloina ja toimistoina
Modulaarisessa rakentamisessa
Väliaikaisina majoitusratkaisuina
Kierrätetty merikontti on ekologinen vaihtoehto
Kierrätetty merikontti on erittäin ekologinen valinta, sillä sen uudelleenkäyttö vähentää teräksentuotannon ja logistiikan aiheuttamia päästöjä. Käytettyjen merikonttien muokkaaminen varastotiloiksi, asunnoiksi tai toimistoiksi on kasvanut suosituksi trendiksi kestävän rakentamisen alalla. Kierrätyksen lisäksi konttien pitkä elinkaari ja alhainen huoltotarve tekevät niistä kestäviä ratkaisuja pitkäksi aikaa.
Olipa kyseessä uusi tai käytetty merikontti, niiden monipuolisuus ja ekologisuus tekevät niistä erinomaisen valinnan niin yrityksille kuin yksityishenkilöillekin.